Poker & Verslaving

Poker is een populair spel dat zowel in het casino als thuis en online wordt gespeeld. Hoewel pokeraars het spel zien als een behendigheidsspel waarbij strategie en denkwerk van groot belang zijn, is poker toch wel degelijk een kansspel. Men heeft immers geen invloed op het verloop van het spel.

Er is verschil in het spelen van offline en online poker. Offline poker kan enkel voor het plezier worden gespeeld of met daadwerkelijk geld. Hierbij heeft men het voordeel dat de waarde van het geld beter ingeschat kan worden. Online heeft men korter de tijd om te beslissen, waardoor er gemakkelijker veel geld wordt verspeelt. Daarnaast worden er online vele bonussen gebruikt om nieuwe pokeraars binnen te halen.

Endorfine zorgt voor een pokerverslaving

Tijdens het spelen van poker, ervaart men geluk zodra er gewonnen wordt. Dit gevoel van geluk gaat gepaard met de aanmaak van endorfine. Het lichaam is gevoelig voor gevoelens van geluk, waardoor bij frequente aanmaak van endorfine, bij een bezigheid als poker, een hobby om kan slaan in een verslaving. Deze effecten worden steeds duidelijker naar mate men meer poker speelt. Men kan niet meer zonder dit gevoel.

Kenmerken van een pokerverslaving

Een eerste aanduiding voor een verslaving kenmerkt zich door het, vaker of langer pokeren dan men in eerste instantie van plan was. Men denkt continue aan het spelen van poker en gebruikt leugens om de drang naar poker te kunnen drukken. Het kan daarbij voorkomen dat men wel wil stoppen met poker, maar dat dit niet zelf lukt. Men wordt bijvoorbeeld rusteloos of prikkelbaar als men niet pokert. Het kan ook voorkomen dat men pokert om vervelende gevoelens te kunnen onderdrukken. Een pokerverslaving kan daarnaast een carrière of relatie op het spel zetten of (ernstige) financiële gevolgen hebben. Een pokerverslaving kan men immers niet blijven verbergen.

Hulp bij een pokerverslaving

Als men stopt met gokken, kan men ontwenningsverschijnselen ervaren. Tijdens het gokken wordt de stof endorfine aangemaakt, zodra men stopt met gokken kan jouw lichaam een tekort ervaren waardoor klachten ontstaan zoals slaapstoornissen, vermoeidheid, trillen, transpireren, maagpijn, diarree en hoofdpijn. Ook kunnen psychische klachten ontstaan zoals depressie, somberheid, gedachte aan de dood, seksuele problemen, agressie, angsten, schuld en schaamtegevoelens.

De behandeling van een pokerverslaving is afhankelijk van de situatie waarbinnen een persoon zich bevindt. Zo kunnen mensen die hun leven naast de pokerverslaving goed op orde hebben genoeg hebben aan een online hulpprogramma. Is dit niet voldoende dan is het mogelijk om individueel of in teamverband therapie te volgen of opgenomen te worden in een afkick kliniek.

Meer over poker

Meer over poker vindt u op deze websites:

Alcohol & religies

In sommige geloven speelt alcohol een nadrukkelijke rol, denk hierbij aan Jezus die immers water in wijn deed veranderen. In andere religies is alcohol juist weer een zonde, daar waar zij helder en rein van geest di...

Lees meer
Alcohol & seks

Zoals al eerder is vermeld, vallen door alcohol de remmingen weg. Hierdoor doen mensen dingen die ze anders nooit zouden durven. Mensen kunnen na een behoorlijke slok bijvoorbeeld seks hebben met een persoon, waar ze de...

Lees meer
Waarom drink je alcohol?

Alcohol drinken is niet per sé verkeerd, het gaat om de achterliggende gedachte ervan. Alcohol is geen middel om rustig te worden of problemen te vergeten. Mensen met weinig zelfvertrouwen worden plots p...

Lees meer
zogetest.nl thuistests