Alcohol wet

De wetgeving is gewijzigd op 1 januari 2014. Jongeren dienen minimaal 18 jaar te zijn om alcohol te mogen kopen. Daarnaast mogen jongeren onder de 18 geen alcohol bij zich hebben op openbare plekken. Denk hierbij aan een uitgaansgelegenheid, winkelcentrum of park. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen alcoholische dranken met een laag alcoholgehalte of sterke drank.

Alcohol gevaarlijk voor jongeren

De schade die alcohol kan aanrichten, is extra relevant voor jongeren. Zo stagneert de ontwikkeling van de hersenen en is er een verband tussen verzuim op school en het gebruik van alcohol. Alcoholconsumptie op jonge leeftijd leidt eerder tot een verslaving op latere leeftijd en jongeren lopen daarbij ook eerder gevaar om een alcoholvergiftiging op te lopen. Hieruit is het fenomeen comazuipen ontstaan, waarbij jongeren in een kort tijdsbestek veel alcoholhoudende dranken nuttigen en vervolgens het bewustzijn verliezen.

Enkele andere feiten:

  • Burgemeesters mogen alcoholverkoop tijdelijk verbieden in detailhandel. Bijvoorbeeld wanneer drie keer de grens is overtreden.
  • Openbare dronkenschap is strafbaar
  • Alcohol schenken aan iemand die zichtbaar dronken is, is verboden
  • Een beginnend bestuurder mag niet meer dan 0,2 promillage alcohol hebben in zijn bloed hebben, tegenover 0,5 voor een ervaren bestuurder
  • Tussen 06.00-21.00 mag er op tv geen reclame worden gemaakt die betrekking hebben op alcoholgebruik
zogetest.nl thuistests