Korte termijn gevolgen

Zoals algemeen bekend wordt alcohol door de lever afgebroken. Dit gebeurt in een onveranderbaar tempo, namelijk één glas per uur á anderhalf uur. Hier hebben geen andere elementen invloed op, de lever werkt de afbraak namelijk altijd in eenzelfde cyclus af. Hierdoor kan het zijn dat men na een stevige uitgaansavond nog onder invloed kan zijn bij het ontwaken de dag erop.

Ontstaan kater

De alom geroemde kater is hier een voorbeeld van. Deze is, anders dan het lichamelijke afbreken van alcohol, wel beïnvloedbaar. Enkele voorbeelden die de kater verminderen:

  • Zorgen voor een gevulde maag voordat je alcoholische drankjes gaat consumeren
  • Water drinken bij thuiskomst
  • De volgende ochtend een goed en stevig ontbijt eten

Het ontstaan van de kater komt door een tekort aan vocht in de hersenen, doordat de nieren meer vocht moeten afscheiden met uitdroging als gevolg. Ook kan een kater ontstaan door de schadelijke stoffen van de alcohol en de chemische toevoegingen in de dranken. Tevens is met name je lange termijn geheugen tijdelijk aangetast , waardoor je slechter dan normaal gebeurtenissen kunt herinneren.

Voorkom een kater

Het is dus aan te raden om een kater te voorkomen. Het vochttekort waardoor de kater kan ontstaan is te behoeden door een alcoholisch drankje af te wisselen met een alcoholvrije drank of water. Mocht dit moeilijk zijn, dan is het beter om zich tot één alcoholdrank te beperken en niet verschillende alcoholische drankjes door elkaar te drinken.

Mocht een avond toch uit de hand gelopen zijn en voel je jezelf behoorlijk belabberd bij het ontwaken, dan volgen hier een aantal tips:

  • Zorg voor een liggende houding om je hoofd te ontlasten
  • Eet zoveel mogelijk fruit
  • Vermijd de zon
zogetest.nl thuistests