Waarom drink je alcohol?

Waarom drink je alcohol?

Alcohol drinken is niet per sé verkeerd, het gaat om de achterliggende gedachte ervan. Alcohol is geen middel om rustig te worden of problemen te vergeten. Mensen met weinig zelfvertrouwen worden plots praatgraag met een slok op of personen voelen zich binnen een groep meer gewaardeerd wanneer ze meedoen met alcoholgebruik. Afhankelijkheid van alcohol hangt vaak af van de psyche achter het drinken.

Moment en gezelschap

Het moment van consumeren is ook van belang. Drinken tijdens zwangerschap heeft invloed op de gezondheid van het kind. Dit geldt ook nog in de periode van borstvoeding geven. Tijdens verkeersdeelname of sportiviteiten is kans op ongelukken groter door gebruik van alcohol. Ook is het niet bedachtzaam om alcoholische dranken te nuttigen terwijl je alleen bent. Dit vergroot de kans op afhankelijkheid. Bedenk ook wanneer je met anderen alcohol drinkt dat ieder zijn eigen patroon volgt, jouw gedrag kan invloed uitoefenen op dat van anderen en andersom.

Hoeveel alcohol is verantwoord?

Maar hoeveel is nu raadzaam om te consumeren als ik toch besluit alcohol te drinken?

Volgens het Nederlands Instituut voor Gezondheidsbevordering is dat voor vrouwen en mannen verschillend. Vrouwen hebben namelijk minder vocht in hun lichaam dan mannen en kunnen zodoende minder goed tegen alcohol. Voor vrouwen betreft de richtlijn maximaal twee glazen per dag en minimaal twee dagen in de week geen alcohol. Voor mannen betreft het drie glazen per dag en minimaal twee dagen in de week geen alcohol.

Kijk ook hoe je zelf reageert op alcohol. Het is niet prettig voor jezelf en je omgeving als je er prikkelbaar van wordt of zelfs agressief. Bij de meeste gevallen van zinloos geweld is er alcohol in het spel. Cijfers vertellen dat er bij de agressie in het uitgaansleven 3/4e alcohol heeft gebruikt. 30 doden per jaar vallen door deze agressie. Bij alle incidenten die worden gerekend tot de agressiedelicten heeft 4 van de 10 alcohol op. Vaak wordt alcohol dan ook als belangrijkste reden opgegeven van de oorzaak van het delict.

Terug naar overzicht
zogetest.nl thuistests