Gokkasten & Verslaving

Gokkasten zijn in vrijwel ieder casino te vinden, maar ook online zijn er vele mogelijkheden voor het gokken op een fruitautomaat. Met een kleine inzet kan men de rollen laten draaien, waarna men meteen weet of er gewonnen is. De gokkasten hebben veelal drie rollen, maar ook vijf en tien rollen zijn mogelijk. Heeft men (zeldzame) combinaties gedraaid, dan kan men een bepaalde winst verwachten. Online gokkasten worden steeds populairder. Niet alleen de standaard fruitautomaten zijn tegenwoordig mogelijk, maar ook thema gokkasten komen veelvuldig voor.

De visuele aantrekkelijk is een van de redenen dat het gokken op gokkasten enorm populair is. Neem daarbij de snelheid waarmee men winst kan boeken en het wordt duidelijk waarom een gokspel zo verslavend kan zijn. Gokkasten hebben een vaste jackpot ofwel een progressieve jackpot. Voordeel van een vaste jackpot is dat men weet wat er op het spel staat. Progressieve jackpotten nemen toe naar mate er meer deelnemers zijn, hierdoor wordt de winkans echter kleiner.

Waarom zijn gokkasten zo verslavend?

Tegenwoordig bieden vele online gokkasten aanbieders gokkers de mogelijkheid gratis gokkastspellen te spelen gedurende een vastgestelde periode. Beginnende gokkers kunnen hierdoor eerst bekend worden met het spel, alvorens geld op het spel wordt gezet. Door de visuele aantrekkelijkheid van gokkasten, wordt de aandacht van de gokker vastgehouden. Zodra de duur van het gratis spelen is verlopen, zijn gokkers dan ook gemotiveerd om echte winst te behalen.

Daarbij hebben gokkasten gebruiksgemak. Men trekt aan de hendel of men klikt op de handel en binnen enkele seconden is bekend of de gedraaide combinatie geld oplevert. Ook dit snelle verloop zorgt dat men sneller neigt naar het spelen van nog een spin. Naast de oefen mogelijkheid en het gebruiksgemak gaat het gokken op online gokkasten gepaard met het verkrijgen van free spins en winlijnen. Nog een reden om net wat langer door te spelen. Momenten van geluk die gedurende het spelen worden ervaart, worden aangespoord door de aanmaak van endorfine: een stof die leidt tot gokkastenverslaving.

Signalen die een gokverslaving aanduiden

Merkt men dat hij of zij zelf of anderen teveel tijd en geld steken in het gokken op gokkasten, dan is dit een eerste aanduiding dat leidt tot verslaving. Zodra dit punt bereikt is, wordt gokken een fictieve reis, men wordt één met de kast en merkt weinig van de omgeving om zich heen. Winnen is er veelal niet meer bij, winst wordt immers ingezet om nog meer te kunnen gokken. Om te kunnen blijven gokken, worden er vaak leugens verzonnen die de werkelijkheid verhullen. Deze leugens worden op een gegeven moment steeds minder geloofwaardig. Een gokverslaving komt dan ook vrijwel altijd aan het licht.

Hulp bij een gokverslaving

Net als bij andere verslavingen is het niet eenvoudig tegen te gaan. Hoewel er resoluut gezegd kan worden dat er gestopt wordt met de verslaving, is de periode erna veelal het gevaar. Door ontwenningsverschijnselen wordt men verleid om toch nog een keer te gaan gokken. Heeft men een verslaving, dan is het handig om dit te delen met naasten. Zij kunnen net dat extra zetje geven om die verleiding te weerstaan. Werkt dit niet, dan kan er een professional worden ingeschakeld.

Meer over gokkasten

Meer over gokkasten vindt u op deze websites:

Alcohol & religies

In sommige geloven speelt alcohol een nadrukkelijke rol, denk hierbij aan Jezus die immers water in wijn deed veranderen. In andere religies is alcohol juist weer een zonde, daar waar zij helder en rein van geest di...

Lees meer
Waarom drink je alcohol?

Alcohol drinken is niet per sé verkeerd, het gaat om de achterliggende gedachte ervan. Alcohol is geen middel om rustig te worden of problemen te vergeten. Mensen met weinig zelfvertrouwen worden plots p...

Lees meer
Kerstpakketten en alcohol

Het is weer zover, het kerstpakketten seizoen staat voor de deur en het is weer tijd om eens na te gaan denken over de kerstgeschenken. Weet u al wat u uw personeel gaat overhandigen dit jaa...

Lees meer
zogetest.nl thuistests