Psychologische klachten alcohol

Psychologische klachten alcohol

Er zijn diverse psychologische klachten die gekoppeld worden aan het gebruik van alcohol. Deze effecten zijn redelijk heftig, dus het is zeker de moeite waard om je hierover te informeren. Mocht je een van de onderstaande klachten ervaren, dan is het verstandig om helemaal te stoppen met alcohol, of in ieder geval sterk te minderen.

Depressie

Alcohol lijkt in het begin een wondermiddel wanneer iemand zich in een terneergeslagen stemming begeeft. Alcohol zal in den beginne de negatieve gevoelens terugdringen, maar in een later stadium als een boemerang terugkeren. Als de verdoofde stemming minder aan het worden is, zal het de psychologische klachten versterken.

Angst

Angst zorgt ervoor dat de mens alert is wanneer deze in een onheilspellende situatie bivakkeert. Ook bij angst geldt hetzelfde effect van alcohol als depressieve klachten. Eerst zal de bedwelmende reactie de angst terugdringen, om vervolgens twee keer zo hard terug te komen. Situaties waarvoor het lichaam eerst een angstsignaal afgaf, worden nu niet meer als zodanig herkend.Het psychische gestel raakt hierdoor uit evenwicht, waardoor de angst op lange termijn zal toenemen.

Geheugen

Alcohol heeft ook een werking op het collectief geheugen van een persoon. Doordat het lichaam kiest om alcohol te bestrijden, wordt er minder vitamine b1 opgenomen. Te weinig vitamine B1 in de hersenen heeft onder andere vergeetachtigheid tot gevolg. Deze kan wel door een huisarts voorgeschreven worden, om zodoende deze verschijnselen tegen te gaan.

Slaap

Wanneer mensen moeite hebben met het in slaap sukkelen, wordt wel eens geopperd om een versnapering te nuttigen. Als dit echter een gewoonte wordt, heeft een persoon de uitwerking nodig om de slaap te kunnen vatten. Het heeft dus eigenlijk een verslavend effect op de slaapgewoonte. Daarnaast bevordert alcohol geen gezonde nachtrust voor de hersenen. De fases van slaap waarin de hersenen processen verwerken worden korter door alcohol. Ook komt het veelvuldig voor dat mensen wel gemakkelijker in slaap vallen, maar na enkele uren ook weer wakker worden en alsnog niet kunnen slapen.

Psychose

Mensen die gevoelig zijn voor een toestand waarin zij het contact met de werkelijkheid verliezen, dienen ook beter geen alcohol te nuttigen aangezien ook bij dit verschijnsel alcohol effectversterkend werkt. Heel veel gebruik van alcohol kan leiden tot zo een toestand, psychose genaamd. Mensen kunnen dan warrig overkomen en denken dingen die onwerkelijk zijn. Wanneer een persoon plots stopt met veelvuldig drinken, kan er zelfs sprake zijn van waanbeelden. Dit stadium wordt delirium genoemd.

Terug naar overzicht
zogetest.nl thuistests