Alcohol & religies

Alcohol en religies

In sommige geloven speelt alcohol een nadrukkelijke rol, denk hierbij aan Jezus die immers water in wijn deed veranderen. In andere religies is alcohol juist weer een zonde, daar waar zij helder en rein van geest dienen te blijven. Hieronder een opsomming van de grote religies en de relatie met alcohol.

Islam

De Islam heeft het nuttigen en zelfs het kopen van alcohol verboden. Alle middelen die slecht zijn voor de eigen psyche en lichaam worden door Islamieten als 'Haram' betiteld. Haram is alle vorm van beneveling. Alcohol is alleen toegestaan wanneer het in een vorm als parfum wordt gebruikt.

Christendom

Onthouding van alcoholistische dranken worden in de Bijbel als een goede eigenschap aangemerkt. Een grote hoeveelheid alcohol leidt tot agressie, armoede en stress volgens de Bijbel. Toch wordt het matig gebruik van alcohol zeker niet afgekeurd. Het drinken van wijn heeft bijvoorbeeld een centrale rol tijdens het laatste avondmaal.

Boeddhisme

In het boeddhisme speelt meditatie een grote rol. Rust is in deze erg belangrijk en bepaalde voeding heeft hier invloed op. Zo worden suiker en sommige kruiden afgeraden, maar ook alcoholconsumptie. Deze heeft een bedwelmend effect op de gedachtegang het toxicerende is ongewenst.

Jodendom

Koosjere wijn wordt tijdens inwijdingen en het einde van enkele feestdagen gedronken. Deze staat onder contraole van het rabbinaat. Het wordt gezien als een traditionele, Joodse drank. Deze regel geldt alleen tijdens de betreffende inwijdingen en feesten. Buiten deze rituelen zijn andere alcoholische dranken wel toegestaan.

Terug naar overzicht
zogetest.nl thuistests