(Kras)Loterijen & Verslaving

Loterijen en krasloterijen geven mensen (periodiek) de mogelijkheid een geldprijs of andere prijzen te winnen. Hoewel er weinig tot geen verslaafden zijn bij (kras)loterijen, is er wel verschil in de mate van verslavende werking. Zo zijn periodieke loterijen minder verslavend doordat er een langere duur is tussen aankoop en weten of men heeft gewonnen. Krasloten zijn echter niet afhankelijk van een trekking, waardoor men direct kan zien of er gewonnen is. In Nederland gelden verschillende restricties ten aanzien van krasloterijen. Zo mag er online voor maximaal €50 per dag krasloten worden gekocht.

Waarom krasloten zo verslavend kunnen zijn

Krasloten zijn in vrijwel iedere winkelstraat te vinden en kunnen veelal aan de kassa worden gekocht. Krasloten zijn dan ook vaak een impulsieve aankoop. Na aankoop wordt er vrijwel meteen gekeken of er een prijs is gewonnen. Dat is ook meteen het gevaar. Verkregen winst kan meteen worden gebruikt voor een nieuw kraslot en verlies wil men graag terugverdienen door een extra kraslot. De drempel voor een nieuw kraslot is immers laag, een gemiddeld kraslot kost slechts €2.

Daarbij hebben krasloten een vrij hoge winkans. Het gaat dan vaak wel om lage prijzen zoals het terugkrijgen van de inleg. De kans op het winnen van grote prijzen is zeer klein, maar die kans is net wat mensen overhaalt tot het kopen van een kraslot. Eind 2017 wordt de online kansspel gereguleerd, hierdoor komen er legale online krasloten op de markt. Online krasloten hebben als voordeel dat er meer dan 50% van de inleg in de prijzenpot verdwijnt. Hiermee worden krasloten nog aantrekkelijker gemaakt.

Verslaving wordt veroorzaakt door endorfine

Winnen met een kraslot zorgt voor een aangenaam gevoel, de aanmaak van endorfine speelt hierin een grote rol. Endorfine gaat gepaard met het ervaren van een gevoel van geluk, een gevoel dat men vaker wil ervaren. Hierdoor komt het voor dat men vaker krasloten koopt dan eigenlijk de bedoeling was. Zodra gestopt wordt met krasloten, kunnen er ontwenningsverschijnselen voorkomen, zowel fysiek als mentaal. Hierdoor wordt de verleiding tot het kopen van nieuwe krasloten vergroot.

Hulp bij een (kras)loten verslaving

Net als bij andere verslavingen kan er zelf aangevangen worden met het nemen van maatregelen. Familie en/of vrienden kunnen worden ingelicht, om zo de verleiding tot het opnieuw gokken met (kras)loten te verkleinen. Is een duwtje in de rug vanuit de sociale omgeving niet voldoende, dan kan er professionele hulp worden ingeroepen betreffende individuele sessies of groep sessies, of opname in een afkick kliniek.

Meer over Loterijen

Meer over loterijen vindt u op deze websites:

Psychologische klachten alcohol

Er zijn diverse psychologische klachten die gekoppeld worden aan het gebruik van alcohol. Deze effecten zijn redelijk heftig, dus het is zeker de moeite waard om je hierover te informeren. Mocht je een v...

Lees meer
Alcohol & religies

In sommige geloven speelt alcohol een nadrukkelijke rol, denk hierbij aan Jezus die immers water in wijn deed veranderen. In andere religies is alcohol juist weer een zonde, daar waar zij helder en rein van geest di...

Lees meer
Alcohol in je omgeving

Alcoholgebruik kan de sfeer ten goede komen. Op festivals of feestjes is er daarom ook altijd genoeg te verkrijgen. Maar het is belangrijk om jezelf te kunnen plaatsen en dat je een goed zelfbeeld hebt. Als ander...

Lees meer
zogetest.nl thuistests